Om Skellefteå

Skellefteå ligger i Västerbotten och har idag drygt 30 000 invånare. Staden grundades först 1845 och är idag indelad i 24 stadsdelar. Ofta kallas Skellefteå för ”Guldstaden” vilket kommer från Skelleftefältet som är rikt på mineraler samt Bolidens ABs verksamhet i staden.

Näringsliv i Skellefteå

Skellefteå är en klassisk svensk industristad med Boliden AB som den största arbetsgivaren. Gruvbolaget producerar bland annat zink, guld och koppar. Kommunala Skellefteå Kraft, som är Sveriges näst största kraftbolag, är en annan stor arbetsgivare. Även om Skellefteå har en lång tradition som industristad finns det idag fler mindre företag inom IT-sektorn.

Kultur i Skellefteå

När det gäller kultur finns det flera kända svenska författare med koppling till Skellefteå. Några exempel är P O Enquist, Stieg Larsson och Torgny Lindgren. Även inom musik finns det flera välkända band med rötter i Skellefteå. Wannadies och Sahara Hotnights är ett par exempel.

Sport i Skellefteå

När det gäller sport är det hockey som gäller i Skellefteå. Skellefteå AIK, som spelar i Skellefteå Kraft Arena, vann SM-guld senast 2013 och är det självklara laget att stödja för stadens invånare.

Externa källor

Wikipedia
Skellefteå kommuns officiella hemsida